H Street Residence

Residential, In Progress

Located in Salt Lake City’s Avenues Historic District, this renovation of an existing detached garage is an alternative to expanding the home’s footprint to create new living space.  The addition of new dormers to the existing garage roof and loft space provides flexible living/study space while still conforming to the historic design requirements.  The floor plan is set up for easy conversion to a small accessory dwelling unit, should the need arise and imminent revision to the zoning code allow it.  Skylights provide natural light where windows are not allowed due to proximity to the adjacent property.  Photovoltaic panels will supplement the energy use of the loft space and home.  Screened by a new steel frame trellis facing the existing courtyard, a new exterior stair provides direct access to the loft area from the driveway and garage below.  Though a relatively small intervention, this project has the potential for significant impact.  It can be a template for alternative housing solutions in the competitive rental market.  The design recently passed the Historic Preservation Minor Alteration Review and Special Exception Review.

Category Residential, In Progress

Share

  • Driveway View
  • Floor Plan
  • West Elevation
  • South Elevation

Related Projects

Overview